De Sayaguesa is een Spaans runderras dat sterkt lijkt op de oerrund. Sayaguesa runderen zijn bij uitstek geschikt voor het begrazen van schrale natuurterreinen. Wereldwijd zijn er nog ongeveer 600 dieren over van dit zeldzame spaanse ras. De Sayaguesa is een grote koe met een schofthoogte van zo’n 156 cm en weegt tussen de 650 en 850 kg.
Oorspronkelijke komt dit ras uit het zuidwesten van de Spaanse provincie Zamora, uit schrale middelhoge berglandschappen waar hij werd ingezet als lastdier. Het Spaanse landschap waar de Sayaguesa vandaan komt is veel minder voedsel dan in de meeste Nederlandse natuurgebieden.
De Oeros verdween al voor de middeleeuwen uit Nederland en is uitgestorven in de 17e eeuw. Na (honderd)duizenden jaren aanwezigheid in Europa zijn ze nu alleen nog te zien op rotstekeningen. Begrazing van natuurterreinen is een manier om (soorten)rijke en gevarieerde landschappen te maken. Veel planten en diersoorten hebben profijt van begrazing. Dit bracht de Arnhemmer Peter van Geneijgen op het idee Sayaguesa in Nederland te importeren en aan te bieden voor begrazing. In opdracht van terreinbeheerders lopen er nu Sayaguesa runderen op De Planken Wambuis en in het Drents Friese Wold. Voor veel beheerders van natuurterreinen is begrazing een sleutel tot goed natuurbeheer. Tegelijkertijd willen ze kuddes die maximaal zichzelf bedruipen, goed samengaan met publiek en waarvan eventueel ook nog geoogst kan worden.